Press "Enter" to skip to content

Fem enkle norske fotturer du sikkert aldri har hørt om

Elsker vandring, men ikke opptatt av å tøye deg selv i prosessen? Her er fem enkle fotturer på mindre reiste destinasjoner i Norge. Alle prøvd og testet av reisedirektøren Marie Peyre.
Surløytenuten, Blefjell, Telemark

En enkel, naturskjønn tur som tar deg gjennom de typiske landskapene som vanligvis er forbundet med mye høyere høyder – uten det du trenger for å nå dem. Stien går gjennom variert terreng, starter i en furuskog, krysser et par myrer, men for det meste gjør det seg gjennom lavtliggende vegetasjon over trelinjen. 360 ° panoramautsikt fra toppen av Surløytenuten (1.096m over havet) er fantastisk. Tid din tur rett og du kan også være i stand til å plukke skyberries – de er rikelig i august.

10km. Tillat 3-4 timer. Kart


Bjefell. Foto: Marie Peyre

Hemmelfjellet & Dambua, Rena, Hedmark

Turen til Hemmelfjellet (885m over havet) nær Rena, er en av de mest populære i området. Hemmelfjellet selv er en relativt kort, en times tur fra parkeringsplassen, og et godt valg om høsten, da fargene da er flotte. Ta utsikten fra toppmøtet før du fortsetter til pittoreske Dambua, med sin gamle steinbro og tømmerhytte. Det er et populært pitstopp for langrennsløpere under det berømte Birkebeiner Race, og for turgåere resten av året. Du må krysse noen myrer på denne turen, så bruk vanntette støvler.

14km ​​(Start på Skramstadsætra). Tillat 3-4 timer. Kart

Hemmelfjellet & Dambua. Foto: Marie Peyre

Tanahorn, Finnmark

Tanahorn ligger ca 9 kilometer vest for Berlevåg i Varanger, og byr på fantastisk utsikt over Barentshavet og Tanafjorden. Det er en skånsom tur til toppmøtet, som kulminerer på 270m over havet, med stien som går over grunne grunnlag, mest av veien. Vi måtte gjøre veien gjennom tykk tåke dagen vi tok fotturen (selv om det var sommer), noe som gjorde for en skummel atmosfære – ikke helt upassende da fjellet antas å ha vært et tidligere samisk offerested. Heldigvis forsvant tåken da vi nådde toppen, og avslørte den fantastiske panoramaen vi hadde blitt lovet.

7km. Tillat 2-3 timer. Turistkontoret i Berlevåg har kart.

Tanahorn. Foto: Marie Peyre

Dagalifjell, Buskerud

Fra Torsetlia Fjellstue langs Fv40 er det flere spaserturer å velge mellom, alle godt merket. Turen til Syningan og Sigridfjell er en 17 km lang tur i relativt mildt terreng, og et godt alternativ for en hel dag ute på ‘vidda’. Fra en bjørkeskog, vil banen, som er godt merket hele veien, snart lede deg gjennom svært lavtliggende vegetasjon og store åpne områder prikket av små fjellvann og barske fjellkrok. En kort del av turen følger en traktorvei. Hvis du er heldig, kan du få øye på noe villrein i avstanden mens du reiser deg sør fra Syningan – du vil kanskje pakke et par kikkert i tilfelle.

17km. Tillat 6-7 timer. Be om et kart på Torsetlia Fjellstue.

Dagalifjellet. Foto: Marie Peyre

Hvaler, Østfold

Foretrekker du en spasertur langs kysten i stedet? Deretter går du til Hvaler-skjærgården, et par timer sør for Oslo. En av mine favorittturer i området er den som går fra Guttormsvauen til Kuvauen på Vesterøy. Jeg har vært der i alle årstider, og jeg finner alltid noe av interesse, enten det er mosdansdans i vinden om våren, seilbåter på den glitrende fjorden om sommeren, eller en stormbrygging i horisonten om vinteren. Stopp for en grill på stranden, eller finn din egen flekk på klippene for en piknik og / eller en svømmetur. Fra Kuvauen og de listede fiskernes havhytter kan du fortsette på Papperhavn, og deretter trekke tilbake trinnene dine, eller kom tilbake langs en liten landevei.

5-8km. Tillat 2-3 timer. Kart

Hvaler. Foto: Marie Peyre

For mer informasjon om fotturer i Norge, besøk DNTs nettside.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *