Press "Enter" to skip to content

Hvorfor norske medier leder verden i digitale abonnementer

Norge har den sterkeste inntrengningen for digitale nyheter abonnementer i noe land. Kan medieorganisasjoner i det nordiske landet takke forbrukerkultur, god strategi eller noe annet helt for bommen i paywall betalere?
Avislesere i Norge ser ikke ut til å være med på å skille seg med et fast antall kroner hver måned for å sikre tilgang til sine digitale kilder.

Det norske nyhetsmediet har vist seg å være adept på å konvertere besøkende til registrerte brukere, og registrerte brukere til å betale abonnenter på sine nettsteder.

Både antall aviser med betalingsveier for innhold og antall digitale abonnementer har hatt en vesentlig vekst de siste årene. En nylig rapport fra Nordicom viste at etter en dobling av aviser med lønningsmodeller for nettbaserte nyheter i 2015, hadde 151 aviser over hele landet betalt digitale abonnementsmodeller innen utgangen av 2016.

Den vanligste modellen er den såkalte “hard paywall”: selvproducerte nyheter på nettstedene er begrenset til betalende kunder.

Alle tre av Norges største avisgrupper – Schibsted, Amedia og Polaris Media – har aktivt bidratt til veksten av betalingsmurer, ifølge rapporten.

Nesten ni av ti nordmenn bruker nå digitale nyheter hver uke. En nylig studie utarbeidet for Reuters Institutts Digital News Report satte tallet på 87 prosent. 26 prosent av disse betaler for nettbaserte nyheter, ifølge den undersøkelsen, som setter Norge først ut av de 35 landene som er inkludert i tiltaket.

Statistikk som disse gjenspeiles i opplevelsen av de som befinner seg i den øverste delen av den norske digitale medieindustrien.

Stephan Granhaug, konserndirektør for Digital med Aller Media, som publiserer avisen Dagbladet, fortalte The Local at han “klart” kunne se trendene fremhevet i rapporten.

“Vårt betalte innholdsprodukt, Dagbladet +, har sett vekstratene fra år til år nær eller over tre sifre i tre påfølgende år nå. Selv fra en lav base, så vil slike vekstforhold være vanskelig å opprettholde fremover, sa Granhaug.

Dagbladet er et av flertallet av etablerte publikasjoner som har gått bra med bryteren.

“I Norge har det vært en sterk tradisjon for avisavlesning, og de tradisjonelle nyhetsleverandørene dominerer fortsatt når det gjelder nettbaserte nyheter, sier Hilde Sakariassen, PhD-kandidat ved Universitetet i Bergen, Institutt for informasjonsvitenskap og mediestudier og medforfatter av Norge-delen av Reuters-instituttets rapport.

Det er fortsatt rom for digitale abonnementer å vokse i Norge, ifølge Sakariassen. Likevel er landet fortsatt ledende i den europeiske konteksten.

“Nesten to tredjedeler [av nordmenn] finner for det meste nyheter ved å gå direkte til tradisjonelle nyhetsleverandørers nettsider, og bare få tar motsatt rute og google nyhetshistorien. Nivået på digitale abonnementer er imidlertid ikke veldig høyt, bare 26 prosent har betalt for nettbasert nyhetsinnhold det siste året. Dette er fortsatt høyere enn i andre land, og hybridløsninger der man får tilgang til både papir og digitalt innhold, synes å være en medvirkende faktor, sier hun.

LES OGSÅ: Norge er rangert først for pressefrihetene i post-sannhetens epoke

Norge har en sterk tradisjon for lokale nyheter. Amedia, som eier 62 lokale og regionale utsalgssteder i hele Norge, har gått fra null til 130 000 digitale abonnenter siden lanseringen av et universelt påloggingssystem for sin digitale abonnementsplattform i 2014 – et bemerkelsesverdig nummer som er ekstremt konkurransedyktig mot utgivere i det mye større USA og Britiske markeder.

En rekke faktorer er relevante i Norges sterke ytelse i digitale abonnementer. En av disse må være landets ekstremt høye internettinntrengning, sier Sakariassen – 96 prosent av landet er online.

“Norske folk pleier fortsatt å være mer digitale enn andre land, men vår interesse for nyheter gjør oss ikke skiller seg ut,” legger forskeren til.

Pål Nedregotten, Amedias konserndirektør med ansvar for forretningsutvikling, data, innsikt og innovasjon, sier at en historisk kultur som legger verdier på lokale aviser, og Norges vilje til å omfavne teknologi, er viktige – om ikke avgjørende – faktorer som får leserne til å treffe Abonner-knappen.

“Vi [Norge, red.] Kommer fra en bakgrunn av virkelig sterke lokale avisstradisjoner og til og med sterke nasjonale avisstradisjoner, noe som skiller oss fra en rekke andre land. For eksempel, i USA har du de lokale TV-stasjonene som spiller rollen som lokale aviser her i Norge. Så jeg vil hevde at lokale aviser har vært en del av den lokale identiteten, det har vært en viss stolthet i å ha en lokal avis, sa Nedregotten til The Local.

“For det andre, og jeg synes det er veldig viktig, var Norge veldig tidlig på å ta avisen på nettet. Den første [avisen for å gå online] var på slutten av 90-tallet, og jeg tror ikke det er mulig å overvurdere betydningen av en publikasjon som Nettavisen, som publiserte nyheter gratis på internett. Den slags trigg.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *