Press "Enter" to skip to content

Norges skøyter er her

Vinter i Norge er mest knyttet til snø og ski, men flere og flere oppdager glede av skøyter. Vil du gi det en tur? Den lokale reisedirektøren Marie Peyre har noen råd.
De fleste byer i Norge vil ha et sted å gå på en tur på isen. Dette kan være en innendørs isbane, en utendørs, eller til og med et frosset reservoar eller innsjø. Spør lokalbefolkningen for råd. Du må ta med dine egne skøyter mange steder, da leie vanligvis bare er tilgjengelig i de største isbanene.

Går for et snurr på isen

Oslo: Spikersuppa Ice Rink ligger rett på Oslos hovedgata, Karl Johans Gate, et populært sted for en skiskursøkt, spesielt rundt juletid, når festlig atmosfære og årstidens dekorasjoner legger til atmosfæren. Isbanen er åpen fra slutten av november til mars (kl. 11 til kl. 21.00). Gratis inngang, skøyter tilgjengelig. Et annet alternativ i Oslo er Frogner Skøytebane, ved siden av Vigeland Park, som er åpen kun om vinteren (desember til februar / mars). Skate og hjelm utleie er tilgjengelig. Inngangsavgift.

Skogene nord og øst av Oslo (Nordmarka og Østmarka), med sine mange innsjøer, tilbyr mange skøyteløsninger om vinteren. Bogstadvannet og Maridalsvannet er to av de lettest tilgjengelige innsjøene, og derfor mest populære, men det er mange andre, blant annet Sognsvann, Nøklevann og Østensjøvannet. Skiforeningen har en spesiell skøytegruppe i Oslo. De organiserer kurs og turer i større Oslo-området gjennom hele sesongen, og har ofte skøyterutstyr til å låne til nybegynnere. Så gjør Rollers.

Foto: Marie Peyre

Bergen: Det er to innendørs skøytebaner i Bergen: Bergenshallen og Iskanten i Loddefjord. For et mer naturskjønt alternativ, skjønner du imidlertid for Skansendammen. Skansendammen ligger 10 minutter fra sentrum av Skansen Brannstasjon, like over kabelbanestasjonen, som er et gammelt vannreservoar som ofte fryser om vinteren. Flott utsikt over byen. Du må ta med dine egne skøyter, da det ikke er leie tilgjengelig.

Andre steder i Norge: Prestvannet i Tromsø er populært for skøyter, som Theisendammen i Trondheims Bymarka, som omdannes hver vinter til en skøytebane med stier, ishockeyområde etc. Litle Stokkavatn, Hindalsdammen og Mosvatnet er alle muligheter i og rundt Stavanger .

Turskøyter (nordisk skøyter / skøyter)

Når det gjelder skøyter, slår ingenting friheten til å glide over en frossen innsjø, vekk fra folkemengdene, omgitt av vakker natur. Selv om det er veldig hyggelig å ha skøyter på naturlig is, har det reelle farer, så sikkerheten er viktig. Aldri gå på skøyter alene, og hvis du er nybegynner, bli med i en gruppe eller gå med en guide. Og alltid ha det rette sikkerhetsutstyret – pigger og et tau er minimumskrav, samt bytte av klær skal du falle gjennom isen (det skjer, og ikke bare for andre mennesker!). Husk å sjekke isen regelmessig, da tykkelsen kan variere mye fra sted til flekk på samme innsjø.

Foto: Marie Peyre

Generelt når det gjelder is og skøyter, vil innsjøer i fjellet innlandet sannsynligvis bli dekket i snø mye raskere enn de i lavtliggende områder og / eller områder ved kysten og fjordene. En av de beste (og mest tilgjengelige) stedene for erfarne skatere som ønsker å utføre lengre turer på isen er Vansjø, den største innsjøen i Østfold fylke, omtrent en time sør for Oslo. Vanligvis blant de første til å fryse, kan Vansjø forbli snøfri i flere uker, og skape en lang skatesong. Vilkårene kan endres fra år til år selvfølgelig, så sjekk før du reiser. DNT Vansjø spesialiserer seg på turskøyter og organiserer turer gjennom hele sesongen for skater av alle ferdigheter.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *